Фітнес від А до Я
  • Про нас
  • Вправи
    • Плечі
    • Спина
    • Біцепс
    • Трицепс
    • Груди
    • Прес
    • Ноги
  • Тренування
    • Для жінок в залі
      • На масу і силу
    • Для чоловіків в залі
      • На масу і силу
    • Тренінг
  • Харчування
    • Спортивне харчування
      • Гейнер
      • Протеїн
      • Креатин
      • Амінокислоти
      • Жироспалювачі
      • Вітаміни та мінерали
      • Статті
    • Натуральне харчування
      • Набір м’язової маси
      • Схуднення / рельєф
      • Здорове харчування
    • Препарати
    • Стероїди
  • Обладнання
    • Залізо
      • Тренажери
      • Оснащення
      • Екіпірування
      • Інвентар
      • Аксесуари
    • Гаджети
      • Пристрої
      • Додатки
  • Статті
    • Фізіологія
    • Травматологія
    • Енциклопедія
    • Відпочинок
    • Мотивація

Головна » Харчування » Спортивне харчування » Амінокислоти » Що таке амінокислоти

Що таке амінокислоти

admin Липень 01, 2018 Амінокислоти, Енциклопедія Залишити коментар
описание аминокислот

Амінокислоти – це спортивна добавка, що застосовується в бодібілдінгу в цілях відновлення і побудови нових м’язів. Як і багато інші добавок, одержала широке поширення не тільки в середовищі бодібілдингу, але і в багатьох інших видах спорту. Є абсолютно нешкідливою і абсолютно безпечною для організму. Більше того, є дуже важливою і незамінною в тренувальному процесі з-за свого характерного складу, який ми зараз і розглянемо.

Содержание:

  • 1 Введення
  • 2 Опис добавки
  • 3 Види амінокислот
  • 4 Що таке амінокислоти
  • 5 Склад амінокислот
  • 6 Компоненти добавки
  • 7 Висновок

Введення

Раніше, в нашій статті «Що таке спортивне харчування» ми вже в загальних рисах описували що з себе представляють амінокислоти, для чого вони застосовуються, і яку користь несуть організму. Що стосується шкоди амінокислот, то нам знадобився всього один абзац, для обґрунтування того, що дана спортивна добавка є абсолютно нешкідливою. Втім, тут ми також торкнемося цієї теми. В цілому ж, увага наша буде зосереджена на детальному описі складу добавки амінокислотної. Розгляді її різновидів, форм випуску і компонентів.

ПОРАДА. Оскільки амінокислоти є натуральним харчовим компонентом, для повноцінного охоплення і розуміння теми, рекомендуємо також ознайомитися зі статтею «Правильне харчування при заняттях спортом». Там, у розділі про білки, ми навели приклад того, що джерелами амінокислот є білкові продукти, такі як молоко, сир, яйця і не тільки. У даній же статті ми продемонструємо, що амінокислоти необхідні організму взагалі, і для нього немає різниці, чи отримуєте ви їх зі звичайної їжі або зі спортивного харчування.

Опис добавки

повний опис амінокислот

Речовина: BCAA (англ.: Branched Chain Amino Acids – амінокислоти з розгалуженим ланцюгом)

Опис: порошкоподібна суміш білого, помаранчевого, жовтого, зеленого чи іншого кольору (що залежить від барвників), апельсинового, лимонного, яблучного або іншого смаку (в залежності від ароматизаторів), переважно гірка (в залежності від складу і виробника). Порошкові ВСАА погано розчиняються у воді.

Завдання: у спорті застосовується для захисту м’язів від руйнування, нарощування м’язової маси, зменшення жирового прошарку, приросту силових показників і не тільки.

Склад: в залежності від виробника та різновиду може відрізнятися, але типовий склад буде приведений нами на відповідній етикетці нижче.

Показання: спортсменам практично будь-яких видів спорту.

Протипоказання: індивідуальна непереносимість. Протипоказана під час вагітності, годуючим матерям та особам до 18 років.

Побічні ефекти: відсутні з причини того, що амінокислоти являють собою природні харчові компоненти.

Взаємодія: при правильно складеному режимі прийому, поєднується з будь-якими видами спортивного харчування.

Спосіб застосування: перорально, шляхом розмішування (порошку) з водою.

Передозування: тільки при значному перевищенні рекомендованих дозувань (у 5-10 разів) може призвести до порушень в роботі нирок, а також порушень сну.

Форма випуску: випускається у порошковій формі, таблетках, капсулах, гелі і рідині.

Види: вільна, гидролізована, ді – і трипептидна форма, і власне ВСАА.

Спосіб виробництва: амінокислоти отримують з сироваткового протеїну (це натуральний білок, найчастіше з коров’ячого молока) при руйнуванні його ферментами.

Виробники: Optimum Nutrition, Multipower, Dymatize, Weider, Prolab, Ultimate Nutrition, Scitec Nutrition, Universal Nutrition, Gaspari Nutrition, SAN, MHP та ін.

Термін придатності: залежить від форми випуску. У рідких форм термін придатності вкрай малий, у порошкових – до 3х років.

Умови зберігання: зберігати в сухому прохолодному місці, прихованому від прямих сонячних променів.

Види амінокислот

різновиди амінокислот

Що стосується різних форм випуску амінокислот, то їх ви можете побачити на наведених під кожним заголовком зображеннях. А що стосується видів, то на них варто зупинитися окремо. Як ми вже знаємо, існують амінокислоти у вільній, гидролізованій, ді – і трипептидній формі, а також з розгалуженим ланцюгом, тобто ВСАА. Розглянемо їх по порядку.

  • Вільна форма. Не потребує перетравлення і миттєво всмоктується в кров. Переваги: швидко транспортується в м’язи, що вберігає їх від катаболізму. Очевидним недоліком даної форми є хіба що висока її вартість.
  • Гидролізована форма. Засвоюється швидше за інших. Переваги: дає живлення м’язів, уберігає їх від катаболізму, активізує анаболічні реакції. Недоліки: містить баластні ланцюги, які спочатку рвуться і тільки потім потрапляють в кров.
  • Ді – і трипептидна форма. Досить активно всмоктується, якісно живить м’язи, охороняє їх від катаболізму, стимулює анаболічні процеси. Але, що стосується недоліків, є досить дорогою, і в спортивному середовищі зустрічається досить рідко.
  • ВСАА. Найнеобхідніші м’язам амінокислоти. Вони є джерелом енергії, захищають від катаболізму і активізують анаболічні реакції. Плюси: активно всмоктуються і мають широкий спектр дії. З мінусів тільки висока ціна.

Оскільки саме амінокислоти ВСАА є найбільш популярними й затребуваними в бодібілдингу, то їх ми і піддамо розгляду, а поки скажемо лише, що ВСАА – це комплексний склад, що включає (або становить основу) три незамінні амінокислоти: лейцин, ізолейцин і валін. До цих та інших амінокислот ми повернемося пізніше, а поки все ж розтлумачимо природу їх походження.

Що таке амінокислоти

які бувають амінокислоти

Тепер пару слів про природу амінокислот. Що ж взагалі вони з себе представляють? Кожен з нас буквально щодня споживає їжу, багату білками (яйця, молоко, сир, кисломолочний сир, м’ясо і так далі). Білки формуються з амінокислот. У процесі травлення, під впливом ферментів, білки активно руйнуються до амінокислот (таких же, як і в спортивних добавках), які після цього потрапляють у кров і забезпечують харчуванням внутрішні органи і тканини. Іншими словами, амінокислоти – це складові цеглинки, з яких побудовані всі білкові продукти.

Як ми вже з’ясували, амінокислоти виробляють з сироваткового протеїну, джерелом якого є коров’яче молоко. Таким чином, нам стає зрозуміло, що якщо будь-який білок, що надходить з їжею, будь то яйця, сир або м’ясо розпадається до амінокислот, то організму, який в них потребує, в принципі все одно, з чого вони будуть отримані з їжі або з спортивного харчування. Тому дана спортивна добавка є абсолютно безпечною для здоров’я.

Склад амінокислот

повний склад амінокислот

Амінокислотний склад білків у живих організмах програмується генетичним кодом. У процесі синтезу цих білків задіяно 20 стандартних амінокислот. Дев’ять з них – незамінні (організм не пристосований до самостійного їх виробництва та часто отримує їх з їжі або добавок), решта – замінні (організм здатний виробляти їх самостійно, але додатковий їх прийом несе з собою певні вигоди). Існують також умовно незамінні амінокислоти – вони виробляються в організмі, але в досить малих кількостях. Про них піде мова нижче.

Як ми вже з’ясували, в залежності від виробника та різновиду склад може бути різним, але нижче наведений типовий склад добавки – це перекладена на російську мову етикетка від продукту.

що входить до складу амінокислот

В одній порції, а точніше, в даному випадку, у трьох таблетках, крім білків, жирів і холестерину містяться також кальцій і натрій. Що стосується решти складу добавки, то це концентрат сироваткового протеїну, про який трохи нижче, а також 18 амінокислот. Що таке амінокислоти ми вже зрозуміли, тепер залишилося з’ясувати, навіщо вони потрібні, і які функції вони виконують. Оскільки всього 20 амінокислот, то не обійдемо увагою і ті дві, які не увійшли до складу даної добавки, їх ми розглянемо в останню чергу.

Компоненти добавки

складові компоненти амінокислот

Отже, якщо йти по етикетці, то в першу чергу варто описати жири, холестерин, білок, кальцій, натрій, а також концентрат сироваткового протеїну (отримується з молока). Оскільки амінокислоти є складовими компонентами білка, то для того, щоб не повторюватися, звернемо вашу увагу на те, що всі ці компоненти рівно в такому ж порядку вже були нами описані в статті «Що таке протеїн». Там же ми розписали спосіб виробництва протеїну. Тому перейшовши за посиланням, ви можете отримати розгорнуту відповідь на те, яку роль виконують в білковій суміші дані компоненти, а ми переходимо безпосередньо до нашої теми – амінокислот.

Глутамінова кислота. Відіграє велику роль у функціонуванні мозку, сприяє підвищенню розумових здібностей і опору втоми. Сама по собі вона потрібна для стабілізації рівня цукру, підвищення якості мозкової активності та нормалізації функції шлунково-кишкового тракту. Глутамін конвертується в кислоту вже безпосередньо в мозку.

Лейцин. Присутній в продуктах, які є джерелами білка. Важливий як для виробництва протеїну організмом, так і для зміцнення імунітету. Незначно знижує рівень цукру і активізує секрецію гормону росту. Поряд з ізолейцином є джерелом енергії для клітин. Запобігає утворенню серотоніну і розвитку втоми.

Аспарагінова кислота. Похідна речовини аспарагіну. Головною її функцією є очищення організму від аміаку. Кислота є безпосереднім регулятором функції нервової системи. Активізує відновлювальні процеси, підвищує силову витривалість, бере участь у перетворенні вуглеводів в глюкозу і утворенні запасів глікогену.

Лізин. Покращує всмоктування кальцію клітинами, допомагає утворенню колагену, сприяє утворенню антитіл, що зміцнює імунітет. Відчуваючи його недолік, організм стає схильним до дратівливості, значного зниження концентрації, порушень зорової активності, накопичення втоми, втрати волосся, малокрів’я і не тільки.

Треонін. Регулює утворення пуринів, які розщеплюють баластний продукт виробництва білка – сечовину. Є однією з ключових складових протеїну емалі і колагену. Бореться з формуванням жирових відкладень у печінці, нормалізує роботу травної системи. Є посередником в обміні речовин і засвоєнні поживних компонентів.

Ізолейцин. Для нарощування м’язів, як і інші ВСАА (з яких практично на 30% сформовані м’язові волокна) просто незамінний. Живить енергією клітини м’язів, попереджує утворення серотоніну, посилює витривалість і прискорює відновні процеси. З його участю протікає синтез гемоглобіну. Регулює процеси енергозабезпечення.

Серин. Одна з безлічі амінокислот, що беруть участь в утворенні енергії і забезпечення нею клітин. Постачає печінку і м’язи заздалегідь сформованими запасами глікогену, виступає учасником у процесах зміцнення імунітету, за рахунок постачання імунної системи антитілами. Забезпечує нервові волокна захисною оболонкою.

Аланін. Живить енергією м’язову тканину, головний мозок і ЦНС. Зміцнює імунітет шляхом виробництва антитіл. Регулює обмін кислот і цукрів. Ключовий учасник процесів конвертації амінокислот в глюкозу. Володіє імуномодулюючим ефектом, іншими словами, є регулятором функціонування імунної системи.

Пролін. Забезпечує нормальну роботу суглобів і зв’язок. Підтримує нормальне функціонування міокарда, і одночасно зміцнює його. Здатний активізувати процеси заліковування ран та інших травм. Є найважливішим елементом колагену, завдяки чому якісно впливає на стан шкіри і безлічі м’яких тканин.

Валін. Один з головних учасників формування тканин тіла. Покращує узгодженість роботи м’язів, знижує больовий поріг чутливості до спеки і холоду. Допомагає відновлювати пошкоджені тканини, регулювати метаболічні процеси в м’язах, а також роботу нервової системи. Нормалізує гормональний фон. Запобігає падінню рівня серотоніну.

Фенілаланін. З його допомогою організм синтезує тирозин та такі гормони, як епінефрин, норепінефріну і тироксин. Мозок за його участю виробляє нейротрансміттер – норадреналін. Фенілаланін допомагає зберігати бадьорість і апперцепцію організму, знижує відчуття голоду, покращує пам’ять і є своєрідним антидепресантом.

Тирозин. У процесі створення білка, організм здатний заміщати їм фенілаланін. Мозок використовує тирозин для виробництва норадреналіну, який покращує розумову діяльність. Нарівні з іншими амінокислотами бере участь у виробництві адреналіну. Є однією з найпотужніших речовин, здатних знижувати депресивні розлади.

Аргінін. Стимулює виробництво гормону росту, очищення печінки і зміцнення імунітету. Надає прямий вплив на ріст і формування білків. Впливає на стабілізацію роботи печінки. Нормальний вміст L-аргініну в тілі людини допомагає ростити м’язи, зменшувати жирові відкладення і швидше відновлюватися між тренуваннями.

Цистеїн. Нарівні з безліччю інших амінокислот, є елементом м’язових білків. Сприяє утворенню колагену, покращує еластичність і текстуру шкіри. Забезпечує захист організму від впливу вільних радикалів і багатьох токсичних речовин, що і пояснює його яскраво виражені антиоксидантні властивості.

Метіонін. З його участю протікає обмін білків і жирів. Також з його допомогою організм виробляє цистеїн. Метіонін постачає організм сірою, вона потрібна для якісного росту волосся і нігтів. Він здатний виводити з організму важкі метали. Виступає в ролі регулятора процесів синтезу аміаку та очищення від нього сечі, що полегшує роботу сечового міхура.

Гістидин. З його допомогою організм формує, живить і зміцнює тканини. Він формує захисний шар нервових клітин, які виступають в ролі нейротрансмітерів між мозком, органами і системами тіла. Активно впливає на фізичний стан та психічне здоров’я. Здатний виводити шкідливі речовини з організму і синтезувати червоні кров’яні тільця.

Гліцин. Постачає киснем процес формування нових клітин. Займається виробництвом гормонів і зміцненням здоров’я. Покращує роботу головного мозку. Антидепресант з активною седативною дією. Перешкоджає руйнуванню тканин м’язів і сприяє протіканню відновних процесів. Один з ключових компонентів сполучної тканини.

Триптофан. Нарівні з ніацином і серотоніном регулює мозкову активність, контролює апетит, сон і настрій. Є релаксантом, запобігає безсоння, хвилювання і депресію. Здатний знижувати головні болі. Зміцнює імунітет, знижує ймовірність виникнення спазмів артерій і міокарда. Здатний знижувати рівень холестерину.

Аспарагін. Здатний стабілізувати роботу ЦНС. Крім іншого, його здібності проявляються в усуненні симптомів втоми. Знижує симптоми як занадто сильного збудження, так і надлишкової загальмованості. Надає допомогу у синтезі амінокислот у печінці. Зміцнює імунітет шляхом збільшення виробництва антитіл і схожих сполук.

Глутамін. Контролює та регулює роботу імунної системи. Знижує сприйнятливість до хвороб і інфекцій. Є учасником процесу синтезу білків. Виступає в ролі продукту живлення для еритроцитів. Являє собою допоміжне джерело ресурсів для мозку і здатний запобігати руйнуванню білків, викликане впливом кортизолу.

Висновок

Підведемо підсумки. Амінокислоти – це харчовий компонент, комплекс складових якого служить меті прискорення відновлювальних процесів після важких тренувань і формування нових м’язів. Не дивлячись на додаткові речовини, наявні в складі таких добавок, основою їх служать саме замінні і незамінні амінокислоти, так як вони являють собою будівельний матеріал для білків. А оскільки, як ми вже знаємо, амінокислоти отримують з коров’ячого молока, то можна зробити висновок, що ця харчова добавка має цілком природне походження.

Крім іншого, якщо говорити не про добавки, а про продукти харчування, амінокислоти є елементами всіх продуктових білків, як наприклад м’ясо (риба, птиця, яловичина), яйця, сир, молоко і не тільки. Побічні ефекти у них відсутні, з тієї причини, що амінокислоти є органічними харчовими компонентами, а єдине, що може затьмарити ефект від їх прийому це індивідуальна непереносимість. Добавка протипоказана вагітним і годуючим матерям, але в той же час, користь амінокислот є очевидною. Що стосується шкоди амінокислот, про що ми вже говорили, то добавка є абсолютно безпечною для життя і здоров’я, і приймати її можна в будь-якому віці, бажано, після закінчення періоду статевого дозрівання.

Попередня стаття
Наступна стаття

Схожі повідомлення

  • Діабет і бодібілдинг

    16.08.2018
  • Креатин та BCAA

    08.08.2018
  • Тестостерон в бодібілдингу

    17.07.2018

Залишити відповідь

Скасувати відповідь

Популярне

  • Підготовка до першого відвідування фітнес-клубу 23.06.2018
  • Перше відвідування тренажерного залу 23.06.2018
  • Як вибрати фітнес-клуб 23.06.2018
  • что такое база, форма и изоляция
    Що таке базові, формуючі та ізолюючі вправи 23.06.2018
  • Про важливість і користь розминки, розтяжки і заминки 23.06.2018

Випадкові записи

  • Пептиди в бодібілдингу 05.07.2018
  • функциональные тренировки
    Що таке функціональний тренінг 03.07.2018
  • приложения для занятий спортом
    Огляд популярних додатків для занять спортом 26.06.2018
  • Про важливість і користь розминки, розтяжки і заминки 23.06.2018

Останні коментарі

    Випадкові записи

    • мотивация в спорте
      Мотивація при заняттях фітнесом і бодібілдингом 24.06.2018
    • упражнения на пресс
      Вправи для м’язів преса 30.06.2018
    Фітнес від А до Я на fit-baza.com.ua