Фітнес від А до Я
  • Про нас
  • Вправи
    • Плечі
    • Спина
    • Біцепс
    • Трицепс
    • Груди
    • Прес
    • Ноги
  • Тренування
    • Для жінок в залі
      • На масу і силу
    • Для чоловіків в залі
      • На масу і силу
    • Тренінг
  • Харчування
    • Спортивне харчування
      • Гейнер
      • Протеїн
      • Креатин
      • Амінокислоти
      • Жироспалювачі
      • Вітаміни та мінерали
      • Статті
    • Натуральне харчування
      • Набір м’язової маси
      • Схуднення / рельєф
      • Здорове харчування
    • Препарати
    • Стероїди
  • Обладнання
    • Залізо
      • Тренажери
      • Оснащення
      • Екіпірування
      • Інвентар
      • Аксесуари
    • Гаджети
      • Пристрої
      • Додатки
  • Статті
    • Фізіологія
    • Травматологія
    • Енциклопедія
    • Відпочинок
    • Мотивація

Головна » Статті » Фізіологія » Травна система людини

Травна система людини

admin Липень 03, 2018 Фізіологія Залишити коментар
строение и функции системы пищеварения

Травна система людини в арсеналі знань персонального тренера займає одне з почесних місць, виключно з тієї причини, що в спорті загалом і в фітнесі зокрема, практично будь-який результат залежить від раціону харчування. Набір м’язової маси, зниження ваги або її утримання багато в чому залежать від того, яке «паливо» ви завантажуєте в травну систему. Чим краще паливо, тим краще буде результат, однак наша мета зараз розібратися саме з тим, як же влаштована і працює дана система і які її функції.

Содержание:

  • 1 Введення
  • 2 Будова травної системи
  • 3 Шлунково-кишковий тракт
  • 4 Допоміжні органи
  • 5 Функції травної системи
  • 6 Висновок

Введення

Травна система призначена для забезпечення організму живильними речовинами і компонентами і виведення з нього залишкових продуктів травлення. Їжа, яка надходить в організм спочатку подрібнюється зубами в ротовій порожнині, а потім по стравоходу потрапляє в шлунок, де відбувається її перетравлення, далі, в тонкому кишечнику під дією ферментів продукти травлення розпадаються на окремі компоненти, а в товстому кишечнику відбувається формування калу (залишкових продуктів травлення), який в кінцевому рахунку підлягає видаленню з організму.

Будова травної системи

Травна система людини включає в себе органи шлунково-кишкового тракту, а також допоміжні органи, такі, як слинні залози, підшлункова залоза, жовчний міхур, печінку і не тільки. У травній системі умовно виділяють три відділи. Передній відділ, до якого належать органи ротової порожнини, глотка і стравохід. Даний відділ здійснює подрібнення їжі, іншими словами, механічну обробку. До середнього відділу відносять шлунок, тонкий і товстий кишечник, підшлункову залозу та печінку. Тут відбувається хімічна обробка їжі, всмоктування поживних компонентів і формування залишкових продуктів травлення. Задній відділ включає каудальную частину прямої кишки і виконує видалення калу з організму.

будова та функції травної системи людини

Будова травної системи людини: 1 – ротова порожнина; 2 – піднебіння; 3 – язичок; 4 – язик; 5 – зуби; 6 – слинні залози; 7 – під’язикова залоза; 8 – піднижньощелепна залоза; 9 – привушна залоза; 10 – глотка; 11 – стравохід; 12 – печінка; 13 – жовчний міхур; 14 – загальний жовчний проток; 15 – шлунок; 16 – підшлункова залоза; 17 – протока підшлункової залози; 18 – тонка кишка; 19 – дванадцятипала кишка; 20 – худа кишка; 21 – клубова кишка; 22 – апендикс; 23 – товста кишка; 24 – поперечна ободова кишка; 25 – висхідна ободова кишка; 26 – сліпа кишка; 27 – низхідна ободова кишка; 28 – сигмовидна кишка; 29 – пряма кишка; 30 – анальний отвір.

Шлунково-кишковий тракт

Середня довжина травного каналу у дорослої людини становить приблизно 9-10 метрів. В ньому виділяють такі відділи: ротова порожнина (зуби, язик, слинні залози), глотка, стравохід, шлунок, тонка і товста кишка.

  • Ротова порожнина – отвір, через який їжа потрапляє в організм. З зовнішньої сторони він оточений губами, а всередині нього розташовані зуби, язик і слинні залози. Саме всередині ротовії порожнини відбувається подрібнення їжі зубами, змочування слиною із залоз і проштовхування язиком в глотку.
  • Глотка – травна трубка, що з’єднує ротову порожнину і стравохід. Довжина її дорівнює приблизно 10-12 см. Всередині глотки схрещуються дихальні й травні шляхи, тому, щоб їжа під час ковтання не потрапляла в легені, надгортанник перекриває вхід в гортань.
  • Стравохід – елемент травного тракту, м’язова трубка, по якій з глотки їжа потрапляє у шлунок. Довжина його дорівнює приблизно 25-30 см. Функція його полягає в активному просуванні подрібненої їжі до шлунка, без якого-небудь додаткового перемішування або поштовхів.
  • Шлунок – це м’язовий орган, розташований у лівому підребер’ї. Він виступає в ролі резервуара для проковтнутої їжі, здійснює виробництво біологічно активних компонентів, перетравлює і всмоктує їжу. Об’єм шлунка складає від 500 мл до 1 л, а в деяких випадках і до 4 літрів.
  • Тонка кишка – частина травного тракту, розташована між шлунком і товстою кишкою. Тут виробляються ферменти, які в зв’язці з ферментами підшлункової залози і жовчного міхура розщеплюють продукти травлення на окремі компоненти.
  • Товста кишка – замикаючий елемент травного тракту, в якому відбувається всмоктування води і формування калових мас. Стінки кишки вистелені слизовою оболонкою, щоб полегшити просування залишкових продуктів травлення до виходу з організму.

як влаштований шлунок людини

Будова шлунка: 1 – стравохід; 2 – кардіальний сфінктер; 3 – дно шлунка; 4 – тіло шлунка; 5 – велика кривина; 6 – складки слизової оболонки; 7 – сфінктер привратника; 8 – дванадцятипала кишка.

Допоміжні органи

Процес перетравлення їжі відбувається за участю ряду ферментів, які містяться в соку деяких великих залоз. У ротовій порожнині присутні протоки слинних залоз, що виділяють слину і змочують нею як ротову порожнину, так і їжу для полегшення її проходження по стравоходу. Також в ротовій порожнині за участю ферментів слини починається перетравлення вуглеводів. В дванадцятипалій кишці секретується сік підшлункової залози, а також жовч. В соку підшлункової залози присутні бікарбонати і цілий ряд таких ферментів, як трипсин, хімотрипсин, ліпаза, панкреатична амілаза і не тільки. Жовч перед попаданням в кишечник накопичується в жовчному міхурі, а ферменти жовчі дозволяють розділяти жири на дрібні фракції, що прискорює їх розщеплення ферментом ліпазою.

  • Слинні залози поділяють на малі та великі. Малі розташовані в слизовій оболонці порожнини рота і класифікуються по розташуванню (щічні, губні, язичні, молярні і піднебінні) або за характером продуктів виділення серозні, слизові, змішані). Розміри залоз варіюються від 1 до 5 мм. Найчисленнішими серед них є губні і піднебінні залози. Великих слинних залоз виділяють три пари: привушні, підщелепні і під’язикові.
  • Підшлункова залоза – орган травної системи, виділяє панкреатичний сік, який містить травні ферменти, необхідні для переварювання білків, жирів і вуглеводів. Головна панкреатична речовина протоковых клітин містить бікарбонат-аніони, здатні нейтралізувати кислотність залишкових продуктів травлення. Острівний апарат підшлункової залози виробляє гормони інсулін, глюкагон, соматостатин.
  • Жовчний міхур виступає в ролі резервуара для жовчі, яка виробляється печінкою. Знаходиться він на нижній поверхні печінки і анатомічно є її частиною. Накопичена жовч вивільняється в тонкий кишечник для забезпечення нормального перебігу процесів травлення. Оскільки в самому процесі травлення жовч потрібна не весь час, а лише періодично, жовчний міхур дозує її надходження за допомогою жовчних проток і клапанів.
  • Печінка – один з небагатьох непарних органів у тілі людини, який виконує безліч життєво важливих функцій. У тому числі вона бере участь у процесах травлення. Забезпечує потреби організму в глюкозі, трансформує різні джерела енергії (вільні жирні кислоти, амінокислоти, гліцерин, молочну кислоту) в глюкозу. Також печінка відіграє важливу роль у знешкодженні токсинів, що потрапляють в організм з їжею.

як влаштована печінка людини?

Будова печінки: 1 – права частка печінки; 2 – печінкова вена; 3 – діафрагма; 4 – ліва частка печінки; 5 – печінкова артерія; 6 – ворітна вена; 7 – загальний жовчний проток; 8 – жовчний міхур. I – шлях крові до серця; II – шлях крові від серця; III – шлях крові від кишечника; IV – шлях жовчі до кишечника.

Функції травної системи

Всі функції травної системи людини поділяють на 4 категорії:

  • Механічна. Передбачає подрібнення і проштовхування їжі.
  • Секреторна. Виробництво ферментів, травних соків, слини і жовчі.
  • Всмоктувальна. Засвоєння білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, мінералів і води.
  • Видільна. Виведення з організму залишків продуктів травлення.

В ротовій порожнині за допомогою зубів, язика і продукту виділення слинних залоз, в ході жування відбувається первинна обробка їжі, яка полягає в її подрібнення, змішуванні і зволоженні слиною. Далі, в процесі ковтання, їжа у вигляді грудки опускається по стравоходу в шлунок, де відбувається її подальша хімічна та механічна обробка. У шлунку їжа накопичується, змішується з шлунковим соком, який містить кислоту, ферменти і розщеплюючі білки. Далі їжа вже у вигляді хумусу (рідкого вмісту шлунка) невеликими порціями надходить у тонку кишку, де триває її хімічна обробка за допомогою жовчі і продуктів виділення підшлункової і кишкових залоз. Тут же, у тонкій кишці відбувається всмоктування в кров поживних компонентів. Ті харчові компоненти, які не засвоїлися, переміщуються далі, в товстий кишечник, де піддаються розпаду під впливом бактерій. У товстій кишці також відбувається всмоктування води, а з залишкових продуктів травлення, які не були переварені або не всмокталися, відбувається формування калових мас. Останні виводяться з організму через анальний отвір в процесі дефікації.

як влаштована підшлункова залоза людини

Будова підшлункової залози: 1 – додатковий проток підшлункової залози; 2 – головна протока підшлункової залози; 3 – хвіст підшлункової залози; 4 – тіло підшлункової залози; 5 – шийка підшлункової залози; 6 – гачковидний відросток; 7 – Фатєров сосочок; 8 – малий сосочок; 9 – загальний жовчний проток.

Висновок

Травна система людини має виключне значення при заняттях фітнесом і бодібілдингом, втім ними не обмежується. Будь-яке надходження в організм поживних речовин, таких як білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мінерали і не тільки, відбувається саме шляхом надходження через травну систему. Досягнення будь-яких результатів по набору м’язової маси або зниження ваги також залежить від травної системи. Її будова дає нам зрозуміти, яким шляхом йде їжа, які функції виконують органи травлення, що засвоюється, а що виводиться з організму і так далі. Від здоров’я травної системи залежить не тільки ваш спортивний результат, але і, за великим рахунком, все здоров’я в цілому.

Попередня стаття
Наступна стаття

Схожі повідомлення

  • строение и функции эндокринной системы человека

    Ендокринна система людини

    03.07.2018
  • строение и функции иммунной системы человека

    Імунна система людини

    03.07.2018
  • строение и функции вегетативной нервной системы

    Вегетативна нервова система людини

    03.07.2018

Залишити відповідь

Скасувати відповідь

Популярне

  • Підготовка до першого відвідування фітнес-клубу 23.06.2018
  • Перше відвідування тренажерного залу 23.06.2018
  • Як вибрати фітнес-клуб 23.06.2018
  • что такое база, форма и изоляция
    Що таке базові, формуючі та ізолюючі вправи 23.06.2018
  • Про важливість і користь розминки, розтяжки і заминки 23.06.2018

Випадкові записи

  • Історія бодібілдингу 10.07.2018
  • Куріння і бодібілдинг 09.07.2018
  • жиросжигание и кардиотренировки
    Кардіотренування для спалювання жиру 26.06.2018
  • упражнения на трицепс
    Вправи для трицепсів 28.06.2018

Останні коментарі

    Випадкові записи

    • упражнения на ноги
      Вправи для м’язів ніг 27.06.2018
    • Рейтинг кращих BCAA 17.07.2018
    Фітнес від А до Я на fit-baza.com.ua